W tym odcinku GalenPhoto: ja próbuję usmażyć rybę, ryba pije Harnasia a Agata cyka focie. Opis dziś skromny. Tekstu prawie zero, bo jakoś nie mam weny. Za to podwójny backstage. Ze smażenie i z cykania. Dla każdego coś dobrego.
Setup na rybcię:
ISO 200, f/2.8, 1/160s, 150mm |
Setup na rybcię:
- około 0,5 kg filetów świeżych lub rozmrożonych
- cytryna
- świeżo zmielony, czarny pieprz
- 0,4 litra jasnego, koniecznie przed chwilą otwartego piwa
- pół łyżeczki prochu do pieczenia
- około szklanki mąki pszennej
- spora szczypta soli
- jajeczko
- olej do smażenia (ok. 2 szklanek)
Jak już filety się pozbędą podwójnej albo i potrójnej glazury i z tych pół kg pozostanie nam 250 gram, trzeba spryskać je soczkiem z cytryny i nawcierać w nie pieprzu i soli.
Czas na ciacho. Do miski wlewam niecałe piwko (resztę wlewamy w siebie), wbijamy jajko, dosypujemy sól i
bardzo dokładnie wszystko mieszam za pomocą turbo miksera.
Mąkę mieszam z prochem do pieczenia i stopniowo, cały czas mieszając energicznie, dodaję do śmierdzącej mikstury, którą przed chwilą przyrządziliśmy. To co się tam utworzy powinno być dość gęste.
Reszta już banalnie prosta. Rybkę maczamy w miksturze i ładujemy na rozgrzany tłuszczyk i smażymy.
Mąkę mieszam z prochem do pieczenia i stopniowo, cały czas mieszając energicznie, dodaję do śmierdzącej mikstury, którą przed chwilą przyrządziliśmy. To co się tam utworzy powinno być dość gęste.
Reszta już banalnie prosta. Rybkę maczamy w miksturze i ładujemy na rozgrzany tłuszczyk i smażymy.
Jeśli chodzi o setup do słit foci, to wszystko widać na końcu. Smacznego!
P.S. Najlepiej zrobić jedną porcję więcej. Zjeść i dopiero zabrać się za focie, bo można sobie sprzęt zaślinić.
ISO 200, f/3.3, 1/160s, 150mm |
Backstage, Nikon D5000 + Sigma 50-150 f/2.8 |
orzeczenie SANEPID-u : kucharz brak nakrycia głowy ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńGłębia ostrości przy świetle 2.8 i dość długiej ogniskowej daje niesamowity efekt.
Heh, gdybym tylko miał gdzie coś usmarzyć i gdzie zrobić takie zdjęcie... Ajj
A rybkę bym zjadł, i jedna porcja więcej to za mało ;)
Pozdrawiam,
Paweł
GO przy f/2.8 i 150mm jest całkiem niezła, ale wymaga dużych odległości. Do tych zdjęć robionych w "dużym pokoju" musiałem wyjść do przedpokoju :P Chyba wolałbym 50mm f/1.4 :D
UsuńTłuste! I pod względem kalorycznym i estetycznym. Przyczepiłbym się tylko do tego, że rybka nie jest w całości dość ostra. Coś z prawej pieprzu zabrakło chyba i się z lekka rozmazała.
OdpowiedzUsuńNo niestety ostrość trochę słabo. D5000 ma cholernie mało punktów AF, a ręczne ostrzenie to porażka :]
UsuńJeszcze kilka uwag dorzucę od siebie dla przyszłych pokoleń.
OdpowiedzUsuń1. Do cista można używać mąki, bułki tartej lub dowolnej kombinacji tych składników.
2. Ciekawe efekty uzyskuje się dodając do ciasta mleka.
3. Wersja bez proszku do pieczenia jest również do rozważenia.
4. Zastępując rybę produktem rybo-podobnym (surimi) otrzymujemy świetną zagrychę do piwa.
ciepłe światło, mała GO, dbałość o background ... packshot mniam!
OdpowiedzUsuń... a dania może kiedyś spróbuje przy jakieś wspólnej sesji :D
Dzięki Patryk i zapraszam :P
Usuńczy mi się wydaje czy zakończona wojna z temperaturą błysku ? świeczki, błysk
OdpowiedzUsuńWB ustawione miałem w puszcze na flash i chyba nawet nie ruszałem temperatury w LR. Świeczki wyszły ciepło, ale jak to świeczki. Jakoś nie zastanawiałem się na tym. Nie przykuło to mojej uwagi podczas obróbki, więc nie ruszałem tego :]
Usuńmyślałem że bawiłeś się z filtrami na lampki po przebojach z morskimi wklejkami ;)
Usuńwygląda strasznie smacznie.
OdpowiedzUsuńDzięki :]
Usuńsmakowity kadr. rybka jest mmmm :) pozdrowienia !
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że fotografia kulinarna, to twardy orzech do zgryzienia :P Kadry nie do końca są udane, ale jak na pierwsze próby może być :]
UsuńGalen muszę wypróbować Twój przepis z panierką piwną.
OdpowiedzUsuńStosuję zazwyczaj tradycyjną metodę mąka, jajko z przyprawami i bułka tarta.
Już nigdy mi żonka nie wytknie, że zawsze piwo musi stać w lodówce;)
Rybka wygląda bardzo smakowicie:)
Dobra "przykrywka" :]
Usuńmniam rybka...i tak elegancko się prezentuje na talerzu :)
OdpowiedzUsuńi ta czułość, ta atencja w jej doglądaniu na patelni :D
Słodzom w konciach. Niestety nie podzielam zachwytów.
OdpowiedzUsuńWiem.
Usuń...że słodzom czy, że nie podzielam? ;P
UsuńJedno i drugie.
Usuń